+36 70 38 00 301 info@krioszauna.hu

BLOG

Interjú Horváth Tiborral, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia vezető erőnléti edzőjével

Miért gondolták úgy, hogy a csapatnak szüksége van egy krioszaunára?

Talán a Győrnek volt először krioszaunája kézilabdaberkekben. Csodálkoztunk, hogy milyen gyorsan regenerálódnak a játékosaik, és milyen frissek tudnak maradni a versenyszezon alatt, annak ellenére, hogy minden szerdán és szombaton mérkőzések vannak. A győri csapat masszőrétől tudtam meg, hogy beszereztek egy krioszaunát és ez a titka annak, hogy így bírják a sorozatterhelést. Ekkor határoztuk el, hogy mi is veszünk egy készüléket. 

Milyen céllal krioszaunáznak, mik a tapasztalatok?

Egyik nagyon fontos cél a gyorsabb, hatékonyabb regenerálódás. Nem túlzás azt állítani, hogy a csapat 2016-os EHF kupagyőzelméhez vezető egyik legnagyobb segítség a rendszeres krioszaunázás volt.

Másik cél a mikrosérülések azonnali kezelése. Az extrém hideg hatására a játékosok, a még nem észlelhető mikrosérülésekből gyorsan felépülnek, így elkerülhető sok olyan komolyabb sérülés, ami akár több hetes edzéskiesést vonna maga után.

A mikrosérüléseken túl, a komolyabb sérülések kezelésénél is nagyon nagy segítség a krioszaunázás. Tapasztalataink szerint sokkal gyorsabban gyógyulnak ezek a sérülések, mint hidegterápia nélkül. Kézilabdában gyakori sérülés az oldal- és keresztszalag húzódás. Ezekre kiválóan hat a krioszaunás kezelés.

 

Mióta és milyen rendszerességgel használja a csapat a krioszaunát?

2016-óta képzi a csapat felkészülésnek szerves részét a krioterápia. Alapozás alatt heti 3-4 alkalommal krioszaunáznak játékosaink. Versenyidőszakban meccsek előtt, és van, hogy meccsek után is. Sérült játékosoknak személyre szabottabb a beosztás. A felnőtt csapat mellett a junior, sőt már az ifi játékosokat is kezeljük, de őket nem ilyen rendszerességgel.

 

Milyen véleménnyel vannak a játékosok a kezelésekről?

Akik esetleg olyan csapatokból érkeztek hozzánk, ahol már korábban rendszeresen krioszaunáztak, keresték a lehetőséget. Akik korábban még nem próbálták, kicsit féltek tőle. Ez teljesen érthető: a kijelzőn megjelenő -170°C-os értékek, és a kabinból kiáramló fehér nitrogéngőz nem szívmelengető jelenségek. Persze a kezelés koránt sem olyan kellemetlen érzés, mint amilyennek az ember elsőre elképzeli. A száraz hideget teljesen máshogy érzékeli az emberi szervezet. Az első egy-két alkalom után mindenki teljesen hozzászokott, 3-4 hét után meg már szinte csak arra kellett figyelni, hogy a játékosok ne essenek túlzásba.

Árajánlat kérés

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Kérjen árajánlatot!

7 + 5 =

Elérhetőségek
8230 Balatonfüred, Castricum tér 1.

Telefon: +36 70 380 0301

E-mail: info@krioszauna.hu